I see . I hear . I experienced . And I wrote this.

Friday, July 22, 2011

pengasuh@mengasuh

sape kate menjadi pengasuh nie mudah?semua orang mungkin boleh jadi pengasuh tapi nak mengasuh@menjaga budak-budak bukanlah satu benda yang mudah.kalo setakat satu dua budak je nak dijaga,tak adventure.biarlah sekali 8 ke 10 ke.barulah mencabar.kalo di kawasan rumah aku nie,mmg banyak yg jadi babysitter.nak nak suri rumah la kan.customer?mereka-mereka yang keje di hospital la.mostly anak nurse.tapi lain babysitter,lain caranya.


ade yang mengasuh sekadar melepaskan batuk di tangga.datang pagi-pagi,bagi makan tengah hari,minum susu,tidur,bangun tidur mandi then balik rumah.mak selalu cakap,bila menjaga budak nie,buat dengan ikhlas,sayang betol-betol dari hati.tak payah nak berpura bila dpn parents,pijak semut tak mati but then,budak tu dibiarkan saje.budak-budak kecik nie bole tau kite sayang mereka ke tidak.


kalo yang da besar-besar sikit tu,bila di rumah o balik kampung,pasti dicanang perihal babysitter die. 
                    
                      "mak masak sedap la,"  " umi masak tak macam mak masak la"


walaupun hanya berlaukkan telur dadar,pujian tu tetap melambung.kanak-kanak memang pemuji yang ikhlas dan dorang akan bercakap jujur kalo masak tu pon tak sedap.kalo cantik,akan dikatanya cantik.menjaga budak-budak meme penat.tak tipu.nak nak time makan ke o time semua serentak nak susu.time nie la susu tu akan tertukar.


tapi menjadi babysitter memberi kemahiran.tak yah nak geli sangat kalo membasuh berak,nanti de anak kene buat sendiri juga.for me,puas bila mencium pipi mereka-meraka nie selepas dimandikan n before balik mereka pasti akan salam.and sometimes,da rase mcm mengurus anak-anak sendiri je. :p


this boy call me mama sometimes. :P
                                                        


p/s: pagi pagi,bancuh susu,bagi budak-budak makan sambil memerhatikan mereka yg terpilih pergi keje.pandang ke atas,senyum.panorama pagi.



Thursday, July 21, 2011

identiti

                                                      
identiti ibarat lukisan diri.banyak aspek menonjolkan identiti.pakaian,percakapan dan sebagainya.bila punya identiti sendiri,campak la kt mane skali pon,boleh hidup,tak perlu jadi mcm orang lain.you know what the best for yourself.dan juga tak perlu merubah diri hanya untuk "in" dengan orang lain ( nak nak time bercinta ) .jadi diri sendiri,orang lebih hormat. :)


Monday, July 18, 2011

cinta pertama

quotes about first love,


            ::  one's first love is always perfect until one meets one's second love


          
        ::   the magic of first love is as painful when its over,but do you know the sweetest part of it?
            it is when you learn to cry,to let go,to be strong and to be wise.
           and when you love again,you will know how to keep it,
           this time longer.


kita tidak pernah bertemu dengan org yg salah.malah setiap insan yg dihadirkan dlm hidup kita,"mengajar" kita erti kehidupan sebenar.antara kita sedar atau tidak.hargai kehidupan anda.hidup di dunia tak lama.tak perlu terlalu mengejar.tak perlu terlalu memilih.Jgn menganyam angan-angan seindah cerita Cinderella,bertemu Prince Charmingnya atau bertemu jejaka seromantis  Seth Tan yg belum tentu ada di dunia realiti.Berpijak pd bumi yg nyata.

jika ikatan yg terjalin kekal sehingga ke jinjang pelamin,hargailah.namun jika ia terlerai di tengah jalan,bersabarlah.Pasti ada yg terbaik sedang diaturkan buat kita.cinta pertama,sememangnya memori yg sukar dilupakan.

once kita menjalinkan ikatan dengan seseorang,siapkanlah jua diri untuk menghadapi  cabaran dan emosi.tak perlu terlalu romantis,telefon 24/7,telinga sampai sakit,cukuplah kejujuran dan kesetiaan.itu lebih bermakna.


p/s: sudah hampir setahun berlalu.try again when its time.:)

Monday, July 11, 2011

nice~


nice quote,

sometimes its not only the bad memories 
that making you sad,
but also the best ones which
you know will not happen for
the second time.




                                                  
                                                                       Teluk batik,Perak





                                       

Friday, June 10, 2011

untitled

people,
usah diserabutkan fikiran  memikir soal jodoh,
bukankah semuanya sudah ditetapkan oleh Allah,
kalo bercinta sekalipon,tp bkn jodoh,
tetap tak ke mana.
berpijak pd bumi yg nyata,
hidup di dunia tak lama,
live life to the fullest.
hargai pe yg ada di sekeliling kita,
tidak semestinya ape yg terbaik buat kita,
baik di sisi Allah,
DIA lebih mengetahui segalanya,
bukankah Allah tidak akan menghampakan hambanya,
yg bergantung harap kepadanya?

p/s:bisa tersenyum melihat result.Alhamdulillah. :)
       just go with the flow.

Wednesday, April 20, 2011

maaf syg~

maaf si tembam,yong tak dpt nk blk,
waktu birthday mu,
makin bijak kamu skrg ya,
pandai pulak mahu merajuk,
selamat hari lahir yg ke-3  Khairunnisa'Fasiha,
kite ketemu tak lama lagi ya.



p/s:i miss u~

Tuesday, April 19, 2011

~

sy rase sy terlalu cintakan dunia,
kdg2 terlupa dunia hanya sementara,
mohon dijauhkan dr penyakit wahan,
sebaik-baik manusia adalah manusia yg memberi manfaat pd yg lain,
wanna to share two interesting quote,


"to love is to risk
not being loved in return
to hope is to risk pain
to try is to risk failure
but risk must be taken
because the greatest hazard
in life is to risk nothing~"

"if u spend too long holding on to the one who treats u like an option , u will miss finding the one who treats u like a priority ."

p/s: stadi week.can't wait to meet buah2 hati sekalian~

Sunday, April 10, 2011

:: wahai angin ::

sebentar td mnjd kauselor to someone,
i try to put myself in the situation,
sifat empati terlebih kn,
n hence,make me remember the past,
so,tarik nafas,
n ckp pada diri sendiri,
"all my past berlalulah anda seperti angin,bertiup dan membawa segalanya bersama,
tanpa meninggalkan apa2 kesan."
masa lalu adalah kenangan,masa kini adalah kekuatan.
so teruskan hidup n get more better for dis sem.
tu lebih penting.




p/s: Selasa adalah hari penentuan.no more tears for nonsense thing krn air mata wanita begitu berharga.
       jgn pernah lemah kerana mslh hati n perasaan.rugi.
      "thanks fiqah,awak mmg baik' 
       senyum,krn sedikit sbyk dpt mmbantu dat person.
       

Saturday, April 2, 2011

:)

suke sgt tgk psgn muda,
bwk anak jln2 kt shopping complex,
nak nak anak dorg tu,
yg msh bertatih nk jln,
comel2.
rase mcm mcm,( pompuan should know dat feeling)
:D
ermm suatu hari nnti,perhaps more feminin,
slowly,akn diusahakn,
tbe2 terfikir mcm nie pas smbg dgn sepupu aku td,
ok dats all~




p/s:currently listening at seloka pak pandir n mestamu
      -grup aku akn perform untk opening time MCB,stand for Malam Citra Budaya,
      -kalo nk tgk aku berlakon jd budak2,dtg la mlm tu
      -ermm terbygkn mcm mane la kalo tbe2 aku jd more feminin,agak2 de yg terkejut tak?LOL
  

Saturday, March 26, 2011

:: mari mengimbau kenangan lalu ::

gambar menceritakan segalanya,

once upon a time,




















dr atas melihat wajah-wajah tak matang,n now dis is ME! 
p/s:tersenyum sendiri melihat foto-foto dahulu..thanks for the memories :)

Monday, March 21, 2011

wah wah wah

dari Unity Hall,Palace of The Golden Horses,
terimalah pengacara anda fiqa,haff dan izzat,
wah wah wah,amboi amboi,
nila trademark br pas abes dinner k5,
alhamdulillah,
semuanya dipermudahkan,
pengetua pon senyum je,
walopon ktorg tak pki bj sponsor tu,
lg memori terindah untk sem nie,
smlm dpt tido awl,
setelah seminggu tido tak menentu,
terima kasih pd yg mempercayai diri nie untk jd mc mlm tu,
terima kasih juga pd semua,
terima kasih pd partner mc,
ijat n haff
tak lupe geng protokol len,
kassem,kak shahin,kak p-nut n mc manager yg terbaek
sri nur aimi,
thanks jgk pd raje,
untk semua tunjuk ajar n komen,
tak lupe jgk sbb blanje mlm tu :D
lastly,k5 terbaek!


p/s:congrats pd semua penerima anugerah
      semoga mlm 10001 gemerlapan menjd memori n kngn terindah buat final year :)
      ros putih,i like! :)
     pertambahan geng perak :)










ijat,haff,me n raje

red carpet

mc with geng protokol

tbe2 jd malu :P

wuu,dgn pengetua!

mumia!

Perak mari :)

      

Wednesday, March 16, 2011

jazakallah~

Jazakallah,
kpd semua yg tlh mendoakn adik sy,
adik sy da smkn better,
n kembali seperti biasa,
da boleh mkn and ckp,
semoga Allah merahmati kalian semua,
a.m.i.n~




p/s:-semenjak dua menjak nie,kunci jam pon still tak bgn.pnt je jam tu berbunyi..hoho..
   - kene praktis ckp,wah wah wah,amboi,amboi
    -fiqah nur,sila lancarkan bila berkata-kata,jgn nk memalukn diri sndr. :P

Monday, March 14, 2011

:: please be strong my love ! ::

dear muhammad alif hunain,
please be strong!
tolong lwn sakit tu,
i pray for u my love,
kalo ko sakit sape nk bwk org g pekan lg,
org nk tgk ko lari time olahraga nnti,
semoga cepat sembuh
n kembali seperti sedia kala.


p/s:air mata mengalir bersama.. :(





Sunday, March 13, 2011

Ya Allah,semoga ko ringankan kesakitan yg dialami oleh kwn baikku ini,
kpd kwn baik ku,
kuatkn semangat ye!
aku tau msti sakit  kene inject 2 kali dlm 1 hari,
jgn lupe mkn tau,
nnti lg lemah,
semoga cpt sembuh :)



p/s: kerunsingan mulai melanda diri dek deadline yg smkn hmpr,sdg memikirkan jika mmpu berthn tnpa tido yg terlalu nyenyak di mlm hari,mampukah?

sebab kenapa Allah turunkan masalah buat kita~

1) membuat kita sedar akan potensi diri kita
  Masalah wujud untuk membuat kita berubah.Maka berubahlah!Pandanglah masalah sebagai tanda untk kita berubah.Masalah tak akan selesai jika kita gunakan cara lama. Kita kena cari kaedah baru. Kita kena rangka strategi baru. Di sinilah kita akan jumpa idea-idea baru dan cara-cara baru.


2)Sebagai balasan atas dosa-dosa kita
   Pandanglah masalah sebagai amaran Allah atas perbuatan kita.Anggaplah masalah sebagai "warning"drpd Allah bhw kita sudah jauh dari-Nya,lupakan larangan-Nya dan suruhan-Nya.Istighfar,bebaskan hati dari cemburu,hasad dgki dan mudah marah.Berselawatlah agar diringankn bebanan masalah.


3)Perbuatan kurang baik pada orang lain
   Jika kita menyakiti hati seseorang sama ada sengaja atau tak sengaja kemudian orang yang kita sakiti tu teraniaya, hidup kita pasti bermasalah.Andai kata hidup kita sekarang ni bermasalah, kaji balik apa yang kita dah buat sebelum ni. Mesti ada seseorang yang kita dah sakiti hatinya.Ingatlah, segala perbuatan kita, fikiran kita dan tindakan kita mendatangkan kesan tersendiri. Latih diri kita berbuat banyak kebaikan supaya dari situ hidup kita disinari dengan cahaya kegembiraan kesan dari kebaikan-kebaikan yang kita lakukan.

Tuesday, March 8, 2011

awak penyanyi ke?

thanks YA  RABB,
feel so relieve,sgt berlapang dada skrg,
da cube yg terbaik untuk audition mc td,
tggu jela result dr en.rizal,
nmpknye de seseorg yg blh mmbntu untk jd mc nie,
suare die pon blh thn sdp,
td de yg komen,
"awak penyanyi ye?"
aku jwb blk,"eh,bkn la,sy bkn penyanyi"
*blushing*
"awak mcm junior sy dulu," ke die ckp mcm die time junior dulu ke,
tu aku x bape dgr sgt,
tp tula yg die komen,
overall nice try!
ngatkn dpn en rizal je,
skali dpn pengetua n felo2 skali,
once again,*malu* wink2.


                                                      


p/s:sabar dan redha.Allah psti akn memberikan apa yg kita inginkan,Allah knows the best for us

Monday, March 7, 2011

rindu itu terubat~



Kita hanya mampu merancang Allah yg menentukan,krn terlalu ikutkn hati,nyaris2 tak dpt jmpe insan dlm gmbr nie,smkn manis die nie,senyuman tu msh x berubah,,


p/s:credit to Sue yg bwk aku g k11 td,not forget Che Mie jgk.Thanks bagi pnjm motor!credit to 1 more person yg suruh aku blk wktu nanges kt Mines td,seriously,semua tu terjd sbb terlalu ikutkn hati,,"ikutkn hati,bdn binasa"

Friday, March 4, 2011

:: adakah kita bertemu dgn org yg salah? ::

 tazkirah Jumaat,
"adakah kita bertemu dgn org yg salah?"
teman sekerja yg x ngam?
kwn2 U yg x boleh wat geng study?
roommate yg menyakitkan hati?
atau kekasih yg tbe2 rase x serasi?
ataupun adik2 beradik atau family yg kite x boleh fhm perangai mereka?



dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?di situlah, kita kene sentiasa berusaha mencari titik persamaan…Kita takkan pernah bertemu dengan orang yang salah.Takkan!Kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita.Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.Walaupun banyaknya kejengkelan hati kita pada dia.Namun, tentu sebenarnya mereka yang ‘salah’ itu sendiri banyak mengajar kita,akan kekurangan diri kita sendiri.Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah,Untuk kita belajar sesuatu darinya.Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah… semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan..Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ketidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.

p/s:aku pon mcm nie jugak,bile da tak baik dgn someone,slalu aku ckp napelah aku bertemu dgn die nie,pas hayati mende nie,br aku sdr,"persahabatan ibarat covalent bond,kita berkongsi kelebihan dan kekurangan bersama ,percintaan ibarat ionic bond,kelemahan psgn adalah kekuatan kita,kelemahan kita adalah kekuatan psgn" :)

Thursday, March 3, 2011

lihatlah sekeliling kita

dalam kesibukan kita mengejar urusan dunia,
luangkn masa seketika,
melihat alam sekeliling kita,
panorama indah,
sejuk mata memandang,
aku plg suka suasana ptg n mlm,
bile blk dr klas,
aku suke tgk suasana sekeliling,
tgk org men,jogging la,
kalo dpt pusing2 bkt ekspo pon best,
sbb scenery kat situ cantek!
wktu mlm plak,
best kalo  dpt tgk bintang,
baring ats rumput yg hijau,
smbl tu tgk bintang,
ala2 drama gitu,hehe,
tapi de ke mase n peluang nk wat gitu,
i wish i have dat chance  :)




Bukit Ekspo UPM




p/s:i wish ,someone can accompany to do all dis things in the future  :)
     bkn jiwang tp angan2 ms depan,, :D

Wednesday, March 2, 2011

mom,i wish u here now!

pakej: sore throat + demam
xde selera nk mkn,
nk telan air pon sakit,
PK pon da tutup,
sok de kuiz mikrob,
berharap tuah di samping sy.
time cmnie la rase nk dimanja,
de" nurse peribadi" mcm kt matrik,
huh!sila jgn perasan!


p/s:  wahai bdn,sila berbuat baik dgn sy mlm nie
           or else x tido lena mlm nie  :-(





Monday, February 21, 2011

entry limited edition

bercinta tidak semestinya memiliki,
peritnya jika bercinta,
terputus di tgh jln,
bkn krn org ketiga,
atau diri sendiri,
tetapi krn keluarga,
berkorban demi keluarga,
krn mereka lh yg akn sentiasa mendampingi kita,
bg yg pernah atau sedang mengalami situasi ni,
bersabarlah,berkorban demi keluarga,
walopon sgt pedih,
tp jika Allah tak redhai hbgn itu,
tidak bermakna jua,
redha Allah terletak pd redha ibu bapa,
ya,psti ada yg mengatakn sukar melupakn kngn2 manis,
kngn itu xkn luput dr ingatan,
u yourself need to be strong,


‘cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.' Hamka~


p/s:-khas buat teman yg sdg mengalami situasi ini
     -  i  know how it feel
      -lebih mghargai insan2 di sekelilingku,
      -kdg2 kite x sedar msh de insan2 yg menyayangi kite
      -n i believe tulah hikmahnye "sejarah" 6 bln yg lps  :)
      
                                        luahan dr hati,dr situ wujudlh entry untuk hari nie,,entry limited edition.






video




                                                       tak tau la video nie de kaitan ke x.. :)


   
      


     


Friday, February 18, 2011

rindu moment itu

off to Putrajaya,(g psr mlm je pon),
assignment from Dr,Shuhaimi,
interview peniaga kt situ,
untuk basic perniagaan ktorg,
mujurlah mereka semua ok,
bile ditanya msh sudi berkata-kata,
alhamdullilah,settle,
got idea untk psrkn produk,
jln2 jmpe kek,
rambang mata,nmpk semua sdp,
lalu memilih kek kgmrn,
moist kek n vanilla chocolate kek,
smpi bilik,
bsh baju,
mlm nie nk settlekn pape yg ptot,
awl pg sok,bergerak ke Melaka,
hubungan etnik pula menanti,
tepon mak td,
br aku perasan da hmpr 2 bln x blk,
just boleh ckp ngan mak,
after settle dinner,
i try to find time untk pulang ke rumah,
rindu sgt kt buah hati sorg tuh,
kalo tepon asyik bertnye bile nk blk,,
semoga d permudahkn segalanye d Melaka




p/s:dpt jgk beli hanger untk selendang
       da jmpe bj idaman untk dinner nnti,
       tu pon kalo kompem la
       lately,mmg serabot
       selagi keje2 x settle..
       miss Putrajaya,
       rindu moment itu,
       berlari-lari dan menebalkan muka pd org ramai




                                            :)



Wednesday, February 16, 2011

hari ini

pabila minda bergerak dulu dr tindakan,
aduh!
gigihnye memikirkn keje2 yg msh blom settle,
serasa sem nie bgtu pendek,
nak blk pon x smpt,
mak ckp settlakn dulu keje,
then br blk,
kalo gitu smpi hjg sem la,
hoho,,
BERTAHAN!
Allah nmpk pe yg kite buat,
niat biar ikhlas kerana-Nya,
sem nie harus perbaiki PNG,
all the best writer!






p/s:br kutau penangan x mkn nasi,mmg lembik bdn weh :(
      got result test 1 kenegaraan
       de chance lg nk dpt A ( kate lecturer sy tu la)
       insyaAllah!
       mlm nie xde teater,
       stadi mikrob,sok test,
       microbi0logist,gudluck!